Najpopularniejsze rodzaje kawy

Podstawowym rodzajem kawy jest espresso.

Espresso – to królowa kaw i baza do przygotowywania wielu innych, kawowych napojów. Jej odpowiednie parzenie to prawdziwa sztuka: zmielenie ziaren do określonej wielkości i dobranie ich stopnia wypalenia tak, by z kawy wydobyć najlepszy aromat i smak. Nazwa „espresso” pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza wyrazisty, wyraźny.

Idealne espresso powstaje z 7 g kawy, świeżo zmielonej, przez którą, w ekspresie ciśnieniowym, przepuszcza się ok. 25-30 ml wody o temperaturze 88-92 °C. Kawa nalewana jest do małej filiżanki (podgrzewanej tuż przed podaniem), a na powierzchni kawy wytwarza się pianka, tzw. crema.

W kawiarni bardzo często espresso serwowane jest z szklanką wody. Woda służy przepłukaniu kubków smakowych, by móc dobrze poczuć wszystkie niuanse zawarte w tej esencjonalnej kawie.

Co może powstać z espresso:

Espresso lungo – po włosku znaczy długo. Espresso lungo przygotowujemy z potrójnej ilości espresso i podwójnej ilości wody. W ten sposób uzyskujemy większą ilość kawy o nieco mniejszej intensywności.

Ristretto – po włosku znaczy ograniczony. Kawa ristretto to filiżanka espresso przyrządzona ze standardowej ilości kawy mielonej, przygotowana z połowy standardowej ilości wody.

Cappuccino – nazwa „cappuccino” pochodzi od koloru habitu kapucynów, który jest brązowo-biały. Cappu jest przygotowywane na bazie pojedynczego espresso, uzupełnione spienionym gorącym mlekiem. Właściwie sporządzone cappuccino powinno mieć proporcje 1:1:1 (espresso:gorące mleko:spienione mleko). Piana, która powstaje podczas spieniania mleka musi być gładka, aksamitna. Często spotyka się cappuccino podawane z posypką z gorzkiego kakao lub cynamonu, albo udekorowaną w biało-brązowe wzorki, tzw. latte art. Włosi cappuccino piją do godz. 10.00, natomiast Europejczycy delektują się tą kawą przez cały dzień.

Cafe Latte – w Europie napój ten często nazywany jest latte. Jest to espresso z dużą ilością mleka. Wybierając się do Włoch warto pamiętać, by zamawiając tę kawę poprosić o caffe latte. Po złożeniu zamówienia latte otrzymamy szklankę mleka.

Caffe Latte oraz cappuccino we Włoszech pija się tradycyjnie do śniadania.

zdj. z Pixabay

Latte macchiato – po włosku „splamione mleko”, to kawa trzywarstwowa, podawana w przezroczystej szklance z uszkiem, na nóżce. Wyraźnie widać w niej oddzielone od siebie warstwy: mleko na dole, pośrodku zmieszana częściowo z mlekiem kawa, a u góry biała pianka. Przygotowując latte macchiato, espresso dodajemy do mleka, przez co wygląda, jakby było „splamione”. Do zaparzenia latte macchiato używamy mniejszej porcji espresso, a ilość mlecznej piany jest większa, niż w caffe latte.

Caffe Americano – espresso zalane gorącą wodą. Jej ilość jest bardzo różna: od 25-30 ml (proporcje espresso do wody 1:1 i taka kawa jest nazywana w Ameryce „italiano” lub „short americano”) do 470 ml (półlitrowy kubek słabej kawy). Americano narodziło się we Włoszech w trakcie II wojny światowej, kiedy amerykańscy żołnierze dolewali do espresso wody, by otrzymać kawę podobną do tej, jaką pili w swoim kraju.

Mocha (Mokka) tę kawę kochają smakosze czekolady: połączenie mocnej, aromatycznej kawy oraz gęstej czekolady. Ta kawa nie ma pianki, więc osoby lubiące kawę z pianką muszą z niej zrezygnować. Ma jednak inne fantastyczne dodatki: bitą śmietanę, kakaową lub cynamonową posypkę. A jak sporządzić ten rodzaj kawy? Do szklanki należy wlać espresso oraz roztopioną w wodnej kąpieli czekoladę (mleczną, gorzką, a nawet białą – zależy od smaku osoby pijącej kawę). Te dwa składniki trzeba delikatnie wymieszać, a sam szczyt kawy delikatnie udekorować bitą śmietaną. Aby kawa wyglądała bardziej smakowicie, bitą śmietanę można oprószyć kakao lub cynamonem.

Kawę mokka podajemy w wysokich szklankach z dość grubymi ściankami, przez które będzie widoczny czekoladowy kolor kawy przełamany bielą bitej śmietany.

Irish coffee – czyli kawa po irlandzku, to kawa z dodatkiem irlandzkiej whiskey. Można podawać także z innymi rodzajami alkoholu: rumem, koniakiem, sherry – zależy od upodobania. Doskonała w chłodne dni, szybko rozgrzewa organizm.

Nadchodzą chłodne, jesienne wieczory. Jestem pewna, że irish coffee częściej będzie gościć na naszych stołach.

A jaka jest Wasza ulubiona kawa: czarna, z mlekiem, a może z bitą śmietaną? Z cukrem trzcinowym, czy białym? Podzielcie się z nami swoim ulubionym smakiem kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *