Kopi luwak – najdroższa kawa świata. Czy najsmaczniejsza?

Kopi luwak to kawa, która bez wątpienia zasługuje na odrębny wpis na naszym blogu.

Pozyskiwana jest z… odchodów łaskuna muzanga, popularnie zwanego cywetą. Lokalna nazwa cywety na wyspach indonezyjskich brzmi luwak, kawy kopi, stąd nazwa tej kawy kopi luwak. Ten gatunek kawy pochodzi z: Sumatry, Jawy, Celebes oraz Filipin i Wietnamu.

Kopi luwak to najdroższa kawa na świecie. W warszawskich kawiarniach można delektować się filiżanką tej kawy, płacąc za pojedyńcze espresso ok. 40 zł, a w sklepie internetowym za sto gramów ziarnistej kopi luwak zapłacimy ok. 260 zł.

Dlaczego kopi luwak jest tak droga? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części wpisu.

A jak wygląda proces produkcji Kopi luwak?

Luwak bardzo chętnie zjada owoce kawowca, wybierając tylko dojrzałe, czerwone owoce. W przewodzie pokarmowym cywety trawiony jest jedynie miąższ, nasiona kawy pozostają całe. Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych ulegają lekkiemu sfermentowaniu i po przejściu przez przewód pokarmowy są wydalane w postaci czegoś, co przypomina „baton” orzechowy. Po oczyszczeniu uzyskuje się jasne ziarna kawy, które poddawane są procesowi palenia. Pozyskane w ten sposób ziarna kawy pozbawione są gorzkiego smaku, przez co, wytwarzana z nich kawa posiada łagodny smak z nutą czekolady z karmelem. Ostatni etap produkcji kopi luwak to pakowanie zmielonych lub całych ziaren w torebki i wysyłanie do sklepów na całym świecie.

Ziarna kopi luwak są ręcznie zbierane w dżungli, czyli w naturalnym środowisku luwak.

zdj. z Pixabay

Niestety mieszkańcy indonezyjskich wysp w celu zwiększenia swoich zysków łapią luwaki, zamykają je w ciasnych klatkach i podają im do jedzenia tylko kawę, tłumacząc, że to ich ulubione pożywienie. Nie jest to prawda: wolno żyjące luwaki spożywają także inne owoce, znajdujące się w dżungli. Zwierzęta bardzo źle znoszą życie w zamknięciu: same się ranią, przestają jeść i w końcu zdychają. Śmiertelność łaskunów w niewoli jest bardzo wysoka.

zdj. z Pixabay

I tu znajduje się odpowiedź na pytanie: dlaczego kopi luwak jest najdroższą kawą świata? Odpowiedź jest prosta: ponieważ w poszukiwaniu odchodów miejscowa ludność musi przemierzać dżunglę, znajdując jedynie kilkaset kilogramów ziaren kawy rocznie.

Czy smak kopi luwak rekompensuje jej cenę?

Znajomy, który pił kopi luwak pochodzącą z różnych miejsc na świecie twierdzi, że najsmaczniejsza jest ta, pochodząca z Wietnamu. Jedynie ta ma według niego wysublimowany, niepowtarzalny wręcz fantastyczny smak

Jeśli piliście kopi luwak podzielcie się z nami swoimi wrażeniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *