Gatunki kawy

Smak naszej porannej kawy zależy od wielu czynników: od sposobu jej palenia i przygotowania, ale także od tego, jakiego rodzaju ziaren używamy. Na świecie istnieje wiele gatunków kawowca, ale najczęściej spotykane i liczące się na rynku to Arabika i Robusta.

Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat tych odmian, by później w sklepie świadomie wybierać i kupować odpowiadające nam ziarna. 

Biorąc do ręki paczkę kawy nie zastanawiamy się, skąd pochodzi ziarno, znajdujące się w kupowanym przez nas opakowaniu. Niewiele osób wie, że kawowiec w naturalnym środowisku to drzewo osiągające 15 metrów wzrostu. Na plantacji bardziej przypomina krzew i dorasta do około 2 metrów. Krzew kwitnie kilka razy w roku i wówczas pojawiają się na nim białe kwiaty, które po zapyleniu zmieniają się w drobne, czerwone owoce.

zdj. z Pixabay
zdj. z Pixabay

To właśnie w środku tych okrągłych owoców, przypominających wiśnię znajdują się dwa ziarna, które przedzielone są charakterystyczną bruzdą nazywaną przez fachowców szwem.

Arabica stanowi 70 % rynku kawy i jest najbardziej ceniona przez kawoszy. Kawa zaparzona z ziaren Arabiki będzie łagodna i aromatyczna. Coffee Arabica to także najstarsza kawa, ponieważ jej odkrycie ocenia się połowę XI wieku.

Arabica, cechy charakterystyczne:

  • niska zawartość kofeiny, która waha się pomiędzy 0,9 a 1,7%.;
  • czekoladowy lub korzenny posmak;
  • lekka kwaskowatość;
  • ziarna podłużne i płaskie ze szwem w kształcie litery „s”.
zdj. z Pixabay

Delektując się Arabiką nie zdajemy sobie sprawy, jak wielką trudność sprawia uprawa tego kawowca. Krzew, dający ten rodzaj ziaren charakteryzuje duża wrażliwość na zmiany klimatyczne. Ten kawowiec musi być uprawiany na terenach powyżej 900 m. n. p. m w warunkach tropikalnych: potrzebuje do wzrostu i owocowania dużej wilgotności powietrza oraz stałej temperatury około 30 stopni Celsjusza. Główne miejsca plantacji, z których pozyskuje się Arabikę znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Indiach, na Jawa, Sumatrze i Karaibach.

Robusta to rodzaj ziaren kawy, który prawie w całości zajmuje pozostałą część rynku. Wysoka zawartość kofeiny, nawet 5 % coffea Canephora, bo tak inaczej nazywa się Robustę, sprawia, że chętnie dodaje się ją do Arabiki, by napar poza wyrazistym smakiem był także znacznie bardziej pobudzający.

Ten rodzaj ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, a także owocują częściej niż Arabika. Najczęściej uprawia się ją w środkowej części Afryki i Wietnamie.

Robusta, cechy charakterystyczne:

  • wyrazisty, gorzki smak;
  • duża zawartość kofeiny, sięgająca nawet 5 %;
  • ziarna owalne z prostym szwem;
  • znacznie większa odporność na warunki klimatyczne i choroby

Miłych zakupów i smacznych wyborów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *